Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Kde víra, tam láska? (úvaha)

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Kde víra,
Tam láska?

Milionům lidí se teď honí hlavou jedna stále se vracející myšlenka. Jsme už asi natolik zkažení televizí, protože obraz, nejen v mé hlavě, připomíná akční filmy, na kterých amerika vydělává tučné peníze. Lidé chtěli vidět akčnost a krev. Jako hladoví supi jsme my lidé udávali poptávku po zabijáckých filmech.

A teď: jdeme na nákup a modlíme se, aby válka skončila a byl mír. Ve škole o hodinách náš mozek vyšle obraz: co když právě teď byla zabita dívka jako já. Stojí to za to? Celý den jsem značně podrážděná, co mě tak ničí? To stále se opakující nic…co můžu udělat proto, aby byl mír? Nic… jak zabráním zabíjení neviných lidí? Nijak…pořád dokola a dokola to samé…
Lidi se upalují a demonstrují, obchodníci se zbraněmi se radují, dětí kreslí válečné obrázky a nechápavě se ptají rodičů, co že se to vlastně děje. Neví to však ani oni, naši milý vychovatelé… večer si my všichni, co máme ještě své pelíšky, zalezeme a z pod deky se tiše se slzami v očích modlíme ať už k bohu či k té hvězdě, co září nad námi, aby to skončilo. Když se nedokážeme poslouchat my obyčejní smrtelníci, kterým dala příroda trošku objemnější mozek, snad mě bude poslouchat aspoň ta hvězda nademnou.

Já jsem jednoznačně pro mír, i když stoupenci pana Bushe si najdou vždycky víc argumentů,proč válčit. Ať už je v tom odzbrojení iráku, ropa, americká nátura (jejich velikost), obchod se zbraněmi, náboženství, jiná kultura, politika, ekonomika či něco jiného.

Snažila jsem se býti optimistou v názoru, kam svět spěje. Lidé měli snahu vytvářet více a více mírových spolků, dobu komunismu, totality se snažíme také pomalu zapomenout. Svět se stává demokratičtější, ale nebezpečí se nevytrácí. K čemu máme mírové spolky (konkrétně osn), když s nimi nefunguje komunikace? V tomto ohledu jsem byla hodně zklamána.
Všichni v něco věříme, protože víra je to jediné, co nám pomáhá, když se ostatní ideály vytrácí. Ať už věříme v boha či bohy, sami sebe nebo v tu zářící hvězdu z nebe, věříme v mír a lásku. U mé babičky visí na zdi nápis: „kde víra tam láska“. Lásce je blízké slovo porozumnění. A porozumění má blizoučko k míru. Pokud vím pan bush je katolík. Američané jsou věřící, iráčané též a mír se vytrácí…kde se stala chyba?

Ráda bych se ještě navrátila k bojům ve Vietnamu. Lidé se do nich hrnuli s nadšením, ale dnes se na toto téma točí filmy, muzikály, píšou knihy, které poukazují, jak byla válka a zabíjení neviných lidí zbytečné. Bojím se, že to dopadne stejně. Proto prosím lidi alespoň touto cestou,aby byl mír.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT